Hampurilaissämpylät

Kauhukeittio.fi BBQ sivusto

Burger baps from the scratch!

Burgereihin suhtaudun suurella intohimolla ja ajoittain jopa liiallisella vakavuudella. Mikäli haluat nostaa burgereiden tason aivan uudelle asteelle, käytä hetki aikaa ja pyöräytä myös sämpylät itse. Olen tätä ennen ostanut sämpylät itsekin, mutta vihdoin kokeiltuani eri versioita, Helvetinköökkiin valmiita mössöshaibereita ei enää ikinä tule! Ja kun puhutaan ihan oikeasti hyvistä burgereista – myös pihvimassa tehdään itse myllyllä. Oletko törmännyt ohjeissa ”Käytä hyvää jauhelihaa” -lainiin? Tuota et vain kaupasta löydä. Ja kun nyt lähdet hommaa miettimään uudestaan mieti myös, miten maustat pihvimassan ja miten pihvit paistetaan. Pannulla, grillipannulla, grillissä, hiiligrillissä? Näillä on eroa ja hitto vie paljon onkin! Kyse on vain siitä, miten paljon haluat nautiskella itse ruoan laittamisesta, ruoan nauttimisesta vai onko pääasia vain, että nälkä lähtee?

Alla ohjetta, joilla burgereihin tulee huimasti lisää luonnetta:

 • 520g sämpyläjauhoja
 • 50g vehnäjauhoja
 • 60g voita
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 2,5 dl lämmintä vettä
 • 3 rkl täysmaitoa
 • 3 rkl sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 2 tl suolaa
 • seesamin siemeniä

Jauhot hieman vaikuttavat sämpylän rakenteeseen, joten lienee puhdas makuasia, laitatko sämpyläjauhoja vai teetkö koko taikinan karkeista vehnäjauhoista – molemmat toimii!

Kulhoon lämmin vesi ja maito, perään hiiva ja sokeri. Sekoita kunnolla ja anna seistä jonkin aikaa, n. 10-15 min. Sekoita kulhossa jauhot, suola, voi sulatettuna. Heitä sekaan hiivahässäkkä, muna  ja sekoita taikinaksi. Ajoin taikinaa 10 min koneella. Annetaan nousta 1-2 tuntia. Itse nostin Kenwoodin kulhon toisen astian päälle, jossa oli kuumaa vettä ja laitoin kelmun päälle.

Kun taikina on noussut about 1-2 kertaiseksi, jaa taikina osiin esim. 8 kpl on aika hyvän kokoisia ja muoteile haluamalla tavalla paistopellille. Peitä kelmulla ja anna kohota 1-2 tuntia. Uuniin 200 astetta, riko kananmuna ja sivele pintaan. Ripottele vielä ennen paistamista päälle seesamin siemeniä, mustilla tulee näyttävä. Paista keskitasolla n. 20 min, kunnes pinta on ruskea. Anna jäähtyä puolisen tunta.

Mainokset

Yksi vastaus to “Hampurilaissämpylät”

 1. […] kaupan pussista löytyvä sämpylä on parempi, kuin keskinkertainen DIY -hampparisämpylä. Omat versiot ovat oikean suuntaisia, mutta niistäkin puuttuu edelleen jotain eli joutuvat tänä vuonna […]

Heitä lisää löylyä!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: