Ribs – Baby Back Ribs

Kauhukeittio.fi BBQ sivusto
Makuasioista ei voi kiistellä. Sen sijaan ribsien valmistustavasta voidaan – ja pitkään! Uunissa, keittämällä tai suoraan grillaamalla ribseistä ei vain saada lähellekään niin maistuvia, kuin hiljaksiin savustamalla isolla pallogrillillä tai savustimella. Koska allekirjoittanut vihaa talvea, kylmyyttä ja lunta, olen pakertanut muutaman ribsisetin myös uunissa, joista toiseen sovelletaan slow & low -menetelmää ja tässä tulee toinen, hieman nopeampi versio. Näillä kahdella setillä uunissa valmistetut ribsit ovat hyviä. Todella hyviä ja haastavat helposti monet muut uuniribsit. Nopeaa ja helppoa!

Baby Back Ribs eli ylempi, pienempi kylkirivi possua. Spare Ribs eli alempi ja hieman suurempi kylkirivi possua. Yleensä lihatiskeistä löytyy juuri näitä pienempi, joskin näin talvisaikaan saattaa joutua tilaamaan. Ainakin lähicittarin lihatiskiltä sain 5kg setin parissa päivässä. Mikäli aiot savustaa tai grillata pitkään – poista luupuolen kalvo. Mikäli keität ribsit ensin, jätä kalvo, jolloin liha pysyy jonkin verran mehukkaampana. Ribsit valmistetaan aina kokonaisena, älä leikkaa valmiiksi pieniin paloihin. Keitettäessä max kahteen osaan, mikäli eivät mahdu kokonaisena kattilaan. Grillatessa nyrkkisääntö sama, kuin uunissa – hitaasti ja hiljaa. Lihan saa kyllä nopeasti kypsäksi, mutta tuppaa ensinnäkin kuivumaan, eikä irtoa luusta kuten kuuluu.

Maustekylpy Baby Back Ribseille

  • reippaasti vettä
  • reipas loraus riisiviinietikkaa
  • muutama laakerinlehti
  • sipulia paloina
  • 5 valkosipulia paloina
  • 3-8 kokonaista tähtianista
  • rehvakas kasa rosepippuria
  • 1 rkl mustapippuria
  • ½ tl neilikkaa
  • maun mukaan kuivattuja chiliä
  • 1 rkl fenkolia
  • 1 rkl kanelia
  • 1 rkl mustapippuria
  • suolaa

Isoon kattilaan hieman yli puolen välin ja sekaan riisiviinietikkaa, sipulit, laakerinlehdet. Cutterilla loput kuivat aineet jauheeksi ja mukaan kattilaan. Anna lämmetä kiehumispisteeseen reippaasti sekoitellen ja annetan tuhista keskilämmöllä ja lopuksi sekaan ribsit. Mikäli kattilaan ei mahdu kokonaiset ribsit, leikkaa ribsirivi kahteen osaan, kalvoa ei tarvitse poistaa. Viiltele vaikka kalvoa, jos mieli tekee. Maustekylpyä rauhallisesti max 45 min, jonka jälkeen ribsit nostetaan kuiville.

Kun ribsit kylpevät mausteissa, valmistele BBQ -kastike ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Parastahan tulee, kun tekee kastikkeen itse, mutta myös matalasta kohden aitaa kannattaa joskus mennä. Huntsilta löytyy Hickory -savuaromilta maistuvaa valmista, makeaa kastiketta, jolla saadaan hieman savuaromia ribseihin.  Töräytä Huntsia kulhoon ja perään hieman vettä ja sekoita reippaasti hieman notkeammaksi.

Paloittele ribsirivit ja laita BBQ -kastikkeeseen ja pyörittele kauttaaltaan kastikkseen. Nostele pellille ja mobbaa vielä lopuksi hieman kastikkeella. Uuniin 8 min – käänntä & mobbaa – uuniin toiset 8 min. Käännetään vielä kerran, mobbaa ja viimeiset 8 min uunissa ja pois. Anna hetken jäähtyä ja pile them up baby!

Liha ei vielä suoraan kopauttamalla irtoa, mutta luut lähtevät mukavan paljaiksi ja liha kyllä irtoaa nätisti, joskin tekstuuri ei ole aivan niin murea, kuin pidemmällä ja rauhallisella kypsentämisellä. Maustekylpyä tuunaamalla saat ribseihin haluttua makuja ja monestihan grillimätöt on pitkälti kiinni myös kastikkeestä. Melkein joudun pyörtämään uuniribsien mollaamista, koska tämä setti pärisee! Helppoudesta ja potkivasta maukkaudesta – neljä deviliä pätkähtää!

Mainokset

4 vastausta to “Ribs – Baby Back Ribs”

  1. Vaikkakaan itsekin tiedostan sen, että keittämällä ei saa ”aitoja” ribsejä, silti huomaan aina palaavani tähän reseptiin. Tuo mausteliemi on vain niin hyvä. Anis antaa aivan loistavan maun ribseihin. Sitä ei usko ennen kuin sen itse kokee!

    Suurin syy tämän ohjeen käyttöön on se, että tällä reseptillä et voi epäonnistua. Ribsit ovat aina tasalaatuisia. Liha irtoaa luista helposti, mutta ei tipahda, ja itse grillaus prosessi ei voi mennä pieleen.

    Tänään keitin 2kg ripsejä nyt ne on jäähtymässä. Kun ne on jäätyneet niin luiden väleistä paloiksi ja bbq soossin kanssa jääkaappiin mmarinoitumaann ja huomista odottamaan. Huomenna grilliin ja lopuksi vielä sipaisu bbq soossia päälle ja ”ei kun syömään”.

    Seuraksi lankkuperunat. Sekoitan korppujauhoista ja mausteista jauheen jolla leivitän öljytyt perunasuikaleet. Tulee todella hyvää. Kermaviiliä ja dippiä esim sinihomejuusto dipppi ja makea chili dippi on kyllä parasta perunoiden ja ribsien kera.

    • Kyllä ne ihan yhtä aitoja on, ribsit on aina hyviä, eikä koskaan ole jäänyt syömättä 😀 Keittäminen vie hieman rasvaa ja makua, ei siinä muuta. Tuo Sun setti kuulostaa siltä, että kai se täälläkin pakko laittaa ribsejä juhannuksena.

      Hyvää juhannusta!

  2. […] termiä Baby Backeille ei taida olla, Kauhukeittiön kaverilta voidaan lainata termi “ylempi, pienempi kylkirivi possua”. Tähän voisi […]

  3. […] ribsejä kaasugrillillä. Ainoastaan talvipakkasella tulee ribsit tehtyä pelkästään uunissa ja täältä löytyy siihen yksi vaihtoehto. En tosin näin kesäisin suosittele ribsien keittämistä, vaan mieluummin […]

Heitä lisää löylyä!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: