Smoked Guinnes Burger

Kauhukeittio.fi BBQ sivusto
Savustettua Juicy Lucya Guinnessilla

Kahta asiaa on Helvetinköökissä treenattu muita kokkailuja enemmän – burgereita ja hiiligrillaamista. Helvetin hyvä pihvi paistinpannulla onnistuu lähes aina, mutta burgereiden kanssa homma onkin todellista hienosäätöä. Saa ampua alas ihan rauhassa, mutta haastan samalla matkalle etsimään täydellistä burgeria. Jokaisella on varmasti aina omat mieltymykset, mutta kyllä hyvän – helvetin hyvän burgerin tunnistaa ensipuraisulta. Törmäsin jokin aika sitten hyvään sivustoon, jossa pohdiskellaan samoja asioita – mahtavaa! Keep the heat on!

Ainakin itselle burgerin syvin olemus lähtee pihvistä. Itse duunatuilla sämpylöillä saadaan settiin särmää, mutta homma kaatuu viimeistään pihviin. Jos et vielä omista minkäänlaista lihamyllyä, osta edes sellainen parinkympin veivi. Hyvään burgeriin pihvi pitää jauhaa itse. Muissa voit oikaista, mutta et pihvissä. Ja mistä lihasta? Lavasta tulee hyvää, etuselästä ehkäpä vieläkin parempaa. Rasvaa on ainakin enemmän. Jenkkisivustoilla puhutaan ”20-80” koostumuksesta (ja muista variaatioista) eli rasvaa pitää olla. Nyttemmin haen etuselkää Kauppahallista ja jauhan itse. Mitä enemmän siinä on kunnon rasvabiittejä, sen parempi. Mausteeksi ei juuri tarvita pippuria ja suolaa enempää.

Toistaiseksi parhaat burgeripihvit on tullut hiiligrillistä. Tänään lisäsin mukaan Mesquite -puusta pilkottuja paloja ja jep jep! Savuja irtosi siinä määrin, että moro! Aiemmin on savusteltu lastuilla ja pelleteille, mutta jatkossa heitän hiilille vain noita isoja paloja. Amazonista ja eBaysta löytyy ympäri vuoden ja myös Verkkokauppa.com tuo näitä aina kevään tullen myyntiin. Aromisävyjä löytyy monia ja kun mennään sitten vieläkin syvämmälle savustushommiin – unohda ne lastut. Tulet Weberiin ja ennen grillaamista 1-3 palaa hiilille. Savua muodostuu lähes välittömästi eli pihvit kehiin!

Hiiligrillissä burgeripihviä saa kärytellä yllättävän pitkään, vähintään 5 min / puoli. Itse painelen pihviin aina keskelle kuopan, ettei kuvun alla käryä lihapullia. Kun nestettä alkaa kerääntyä, käännä. Jatka toista puolta about saman verran ja siirrä toiselle puolelle grilliä (epäsuoralle) ja lisää Cheddar -viipaleet. Ethän vaan ostanut niitä valmiiksi siivutettuja, pakattuja sulatejuustovihulaisia? Hyvä! Osta kunnon Cheddaria ja leikkaa kunnon biittejä. Pihvin päälle ja kupu kiinni. Muutamia minuutteja ja sitte lähtee! Kasaa burgeri mieltymysten mukaan.

Smoked Guinness Juicy Lucy

  • jauhettua etuselkää
  • loraus… tai enemmän Guinnessia
  • mustapippuria ja suolaa
  • valkosipulijauhetta
  • Cheddarpaloja
  • (1-2 kananmunaa tarvittaessa)

Jauhetusta etuselästä kaksi n. 150g pihviä, joista alempaan painellaan hieman monttua, johon survotaan 2-3 palaa Cheddaria. Toinen pihvi päälle ja painele reunat kiinni eli Cheddar sinne väliin ja pihvi on sellainen kunnon fätti. Kananmuna sitoo pihviä, mikäli lorautit olusta enemmän lihaan, kuin kokille. Käytännössä kananmunaa ei tarvita, pihvit pysyy kasassa, kunhan et koko ajan kurki kannen alle. Paksumpaa pihviä joutuu hieman kauemmin grillaamaan eli anna olla hetken pidempään / puoli.

Pidin burgerin kerrankin simppelinä – pohjaan hieman Bull’s Eye -soosia ja pari lehteä salaattia. Huomasin jälkeenpäin, että punasipulit unohtu. Kunnon savustettu burgeripihvi maistuu sitten aivan joltain muulta, mitä olet ennen maistanut. Oman sävärin mukaan tuo hiiligrillillä taiteilu, jota ei kirjoista opi, vaikkakin niillä pääset alkuun. Burgereista on helppo aloittaa.

Mainokset

3 vastausta to “Smoked Guinnes Burger”

  1. […] kohdalleen – jotain puuttuu. Moneen otteeseen burgerit ovat olleet taivaallisia esim. Savuinen Guinness Juicy Lucy hiiligrillissä. Samaa aihetta on pohdiskeltu myös muualla, joista Helvetinköökkin pärähti […]

  2. Kerrankin asiallinen ruokablogi! *KUOLAAAA.

Heitä lisää löylyä!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: