Muurikka sähkösavustin

Kauhukeittio.fi BBQ sivusto
muurikka

Kalan savustaminen ollut jo pidempään haaveissa ja katselin aikaisemmin pyöreän mallista savustuslaatikkoa kaasupolttimelle. Päädyin lopulta (jälleen hetken mielijohteesta) sähkölla ajettavaan versioon juurikin helppouden vuoksi. Muiden vehkeiden kanssa saa muutoinkin sen verran puuhastella, että ajatus kalojen lataamisesta savustimeen ja plug & smoke tuntui hyvältä ajatukselta. Ilmeisesti juurikin tähän tarkoitukseen savustin on suunniteltu.

Saatavilla on kahta eri versiota (1100W & 1200W), joista Helvetinköökkiin napattiin viimeksi mainittu. 1200 -versio on kooltaan hieman isompi ja näin ollen pitää sisällään kaksi ritilää, kun pienemmässä niitä on vain yksi. Muutoin eivät eroa, kuin vastusteholtaan. Molemmissa on ritilöiden alla tiputuspelti, sekä näiden alla erillinen pelti savustuspuruille.

Melkein loistava härveli, mutta mitvit… ?!?

Hetken jo luulin, että nyt on helmi laite käsissä. Mukavan kompakti savustukseen ja helppoa, kuin mikä, mutta mutta… Laitteessa ei ole minkäänlaista tehonsäätöä. Siis ihan suoraan – mitä helvettiä? Laite ajaa täydellä teholla ja asteet nousee yli 200 asteeseen. Savustimella onnistuu siis ainoastaan kuumasavustus ja sekin aivan liian kuumalla. Varmasti kalat, kasvikset ja muut onnistuu takuuvarmasti ja savuaromit saadaan mukaan vaivattomasti.

Batman kysyy ”Saako tätä mustana?” – DevilChef kysyy ”Voiko sillä savustaa ribsejä?” Ei voi. Ainakaan suoraan. Käytännössä savustin vastaa uunia, jolla ajetaan täydellä teholla (yli 200 astetta) ja oheistuotteena on savuaromi. Ribsit saat kyllä kypsäksi, mutta eivät ole siellä päinkään, mitä ne voisivat olla – testattu. Laitteeseen saa varaosana pienemmän vastuksen, mutta en usko, että sekään laskisi lämpöä riittävästi laitteen soveltamista myös savustamiseen low & slow -tyyliin.

Hyvä laite sittenkin?

Pitkään luulin vesiastian käytön grillauksessa ja savustamisessa tuovan vain kosteutta, sekä estävän lihan liiallisen kuivumisen. Väärin. Näiden lisäksi suurin merkitys on lämpötilan pitäminen alhaisempana. Esim. Weberin savustumissa on juurikin tätä varten suuri vesikulho, jolloin lämmöt pysyvät pidempään matalalla. Ajoin laitetta ensimmäisen pettymyksen jälkeen tyhjänä ja lämpömittari paukuttaa reippaasti yli 200 astetta. Laitteen viilennys ja alemmalle ritilälle vesiastia – laite päälle ja vartin päästä tarkistus… Yeeeeeeep! Lämmöt pysyy 150 asteessa, jolloin tällä pystyy sittenkin savustamaan myös ribsejä. Tämä kuitenkin rampauttaa laitteesta yhden ritilän pois eli tilaa jää vain 3-4 riville ribsejä, mutta sehän riittää iltapalaksi!

Entäs sitten ne savut tai pellettien käyttö?

Vähän jäi sellainen fiilis, että purupelti on liian lähellä vastusta, jolloin ainakin kuivat purut palaa hiileksi aivan liian nopeasti. Savustuspuruja pitää lisäillä muutaman kerran, riippuen savustusajasta. Pelletit soveltuvat käyttöön huomattavasti paremmin, tuottavat enemmän ja pidempään savua. Tosin tuntuvat nekin palavan liian nopeasti, joka myös lisää savun määrää, joka taas saattaa maistua liian paljon. Pellettejä kehiin ja tällä savustaa ribsejä varsin mukavasti, varsinkin näin talvella. Postaan vielä viikonlopun aikana uskomattoman hyvän ribsireseptin, just wait!

Muurikan sähkösavustin painii täysin eri sarjassa, kuin esim. Weberin savustinpönttö tai Bradleyt. Yksinkertaisuudessa helppo ja vaivaton. Aivan varmasti tulee olemaan monessa käytössä, kunhan kesää kohden mennään. Mikäli tehonsäätö olisi tehty mahdolliseksi kyseessä olisi aivan huikea laite!

lämpöö on perkele

low & slow

Mainokset

14 vastausta to “Muurikka sähkösavustin”

 1. […] savustaminen ei voisi olla helpompaa! Sähkösavustin tekee juuri sen, mitä lupaa. Joskin Muurikan savustimessa lämpöjen hallinta ei suoraan onnistu, mutta hieman vaivaa ja tälläkin savuttaa ribsejä erinomaisesti. Vaikka […]

 2. Itse tilasin ebaysta 2000W kestävän tehonsäätimen ja sopivaan haarapistorasian sisään. Voi säätää jännittettä 50-230V välille. Kokonaiskustannukset alkaen n. 6€:n luokkaa riippuen kotelointiratkaisusta (eli halpa jos saa mahtumaan biltema-rasiaan). Sähköturvallisuus tietenkin otettava vakavasti. Voisi luulla toimivan, muttei vielä rakennettu ja testattu!

  • Himmennisysteemi on nyt rakennettu. Rääkkään juuri 500W photoflex-lampulla muutaman tunnin. Näyttää toimivan (ei lämpene kotelo, ei haise palaneen käry). Myöhemmin sitten savustimeen kiinnitettynä oikea testaus. Lisäsin 8A nopean sulakkeen laitteen turvaksi, kestää siis runsaan 1800W tehon ennen kuin sulake palaa.
   ”Smart” -kotelo on hieman ahtaanlainen, johonkin hieman isompaan olisi ollut helpompi asentaa. Biltema-koteloon ei mahdu.
   Täällä kuvat:

   Himmenin löytyy ebaystä esim. ”220V AC 2000W Speed Controller” -haulla.
   Jännitemittari tulossa ebaystä savustimen tarkkaan säätöön.
   Löytyy esim. haulla ”DM55-1 euro” ebaysta.

   • Säädin on testattu savustimella; toimii mainiosti!
    Lisäsin laitteen koteloon ilmanvaihtoritilän, koska pitkään käytettynä ko. kuormalla lämpeneekin jonkin verran varsinkin ajan kanssa. Leikkasin kotelosta dremelillä palan pois ja päälle epoksiliimattu hienojakoinen ritilä. Vaihtoehtoisesti voi porata paljon pieniä reikiä koteloon.

    Testiajot tehtiin Biryani-itsemarinoidulla tofulla (125g alkupalat salaatin kanssa kahdelle) ja lohella.
    Tofu kypsytettiin n. 175 asteen lämmössä ½ tuntia (ehkä hieman pitempäänkin voisi olla hyvä); selvä savun aromi toi uusia ullottovuuksia ko. ruokaan. Tofu imee hyvin makuja itseensä. Lohi kypsytettiin n. 200 asteen lämmössä 45 minuuttia, erinomaista sekin. Voi pitää ruokaa lämpimänä savustimessa pitempäänkin polttamatta kun tehoa vähennetään säätimestä minimiin tai lähelle; siis kätevä toiminto tarjoilun ajan mahdolliseen hässäkkään.

    Kannataa hommata jostain kunnon lämpömittari (mahd. digimittari jolloin lämpötilaa ei tarvitse kurkkia sisältä). Mittarin laadulla ja sensorin sijainnilla on paljon väliä tämän mukaan: http://www.amazingribs.com/BBQ_buyers_guide/thermometer_buying_guide.html

   • Voi morjens! Allekirjoittanut on suorastaan kateellinen – mitäs tälläinen maksaa kasattuna ja toimitettuja 😀

  • Moi! Kasasin tuon osittain nurkista löydetyistä osista (jatkojohdon rasia, pistokkeellinen maadoitettu johto, ilmanvaihtoritilää) ja ostetuista osista:
   Sulakepesä sulakkeineen euron parin luokkaa, himmennin taisi olla n 3€. Kotelointi plus pistorasiasysteemi maksaa eniten, jos ei löydä jostain ylijäämätavarana, voisi olla n.10-15€ sijoitus.
   Bebekillä on luettelossa kyllä 8€:pistorasiakotelo, joka voisi toimia. En ole saatavuudesta varma.

   Varaus: laitteen kestävyydestä ei ole vielä paljoa kokemusta.
   Kaikki mikä tulee Kiinasta (himmennin) ei välttämäti ole kultaa.

   Thomann.de:ltä saa valmiin himmentimen, mutta hintaakin tulee päälle satanen (115€) postikuluineen. Sillä hinnalla saa jopa kaksi tarjoussavustinta.

   En tiedä ymmärsinkö oikein jos tarkoitit että toimittaisin kasatun himmentimen? Voisin kasatakin, se ei ole vaikea homma. Ihan tarkkaa hintaa en voi sanoa (em. osien takia), mutta toki ei olisi kallis. Luulisi että luokkaa 20€:n tai hieman päälle maksimissaan ja mahd. postikulut. Viivettäkin tulee kun osia tilataan ja odotetaan ulkomailta.

   En tiedä toimisiko vanha hylätty keittolevy, jos vain sen säädin toimii ja mitoitettu vähintään 1100W tai 1200W riippuen savustimen tehosta. Sellaisen voisi saada ilmaiseksi jostain kierrätyskeskuksesta. (Uudetkin maksavat kai halvimmillaan n.15€.) En ole ihan varma toimiiko irtokeittolevjen säätimet portaattomasti ja itsenäisesti? Oma 60-luvun hella toimii pykälillä ja ilm. keittolevyjen johdotuksien mukaan (tehonsäätö toteutettu itse levyssä). Perehtymistä vaatii, joissain malleissa saattaa olla jopa termostaatti.

 3. […] savustaminen ei voisi olla helpompaa! Sähkösavustin tekee juuri sen, mitä lupaa. Joskin Muurikan savustimessa lämpöjen hallinta ei suoraan onnistu, mutta hieman vaivaa ja tälläkin savuttaa ribsejä erinomaisesti. Vaikka […]

 4. Tämä voi olla ehkä hieman naurettava kysymys, mutta paljonko tuollainen savustin savuttaa? Sopisiko parvekekäyttöön?

  • Moro!

   Itse asiassa todella hyvä kysymys. Jos savustimessa ei käytä puruja tai pellettejä, sehän on kuin mikä tahansa sähköuuni tai -grilli. Toki sieltä vähän tulee saattaa savua tulla, mutta nyt en mene vannomaan, koska hankin tän talvella eli onko höyryä vai savua. Savun määrään vaikuttaa myös käytettyjen purujen tai pellettien määrä, sekä paistoaika. Siinä mielessä kysymys on aivan loistava. Ja kun tiedän itse tuon tuskan parvekegrillauksessa eli mitähän Teidän talon järjestyssäännöt sanoo? Ja eikös tästä ole ollut aika paljon julkisuudessa vääntöä, notta saako grillata vai ei. Aikanaan, kun asuttiin Helsingissä, kaveri veti ihan kylmästi hiiligrillillä ja se kyllä savutti aivan sairaasti.

   Kyllä tuo hieman savuttaa, mutta varovaisesti puruja, niin ei se nyt mikään järjetön ole. Enemmän savuttaa grillissä savulastut tai savustuspalat. Mikäli keltään lukijalta ei tule mitään vastausta, voisin Sulle ihan testimielessä ajaa pari testiajoa ja väsäillä niistä vaikka videota. Ihan omaksi iloksi ja jos siitä on jotain hyötyä, niin sen parempi. Mene ja tiedä iloitsivatko meidän rivarissa naapurit, kun viime kesänä muutettiin tänne maalle. Tuntui, että pelkästään grillin sytytys oli pahasta. Laita ihmeessä viestiä, mikäli homma askarruttaa ja savustin kiinnostaa. Kyseessä on hyvä peli ja ihan mielellään selvittelen sulle juuri kysyttyjä specsejä tarkemmin.

   t. Henkka

   • Kiitos vastauksesta!

    Just kattelin tänään mitä järkkäreissä sanotaan, ja siellähän kiellettiin ainoastaan hiili -ja kaasugrillin käyttö, mikä oli suorastaan riemastuttava tieto. Asumme myös ylimmässä kerroksessa, mikä saattaa auttaa asiaan…

    Sellainen how-to-use-sähkösavustin-video voisi olla todella suosittu juttu, ei varmastikaan ole tuttu värkki kaikille.

    Todella paljon kiitoksia vielä vastauksesta!

   • No se on sitten sillä lailla, että uusi videokamera lähteekin nopeammin tilaukseen, mitä suunnittelin. Hyvä niin, menee hommat eteenpäin. Kunhan vielä saan uuden työkoneen, niin lupaan, että kyseistä videota grillauksen ja savustamisen tiimoilta tulee aivan varmasti.

    Kannattaa muutenkin pysyä taajuuksilla, koska Kauhiksessa puhaltaa täysin uudet tuulet…

   • Tuolta uudelta sivulta löytyy savustusvideo, josta nyt ei tosin paljoa saa kuvaa tuosta, miten paljon savuttaa. Kun laitan lohta, pellettejä menee usein vähän, savua ei tule paljoa, mutta riittävästi kuiten savuaromia. Uudelle sivustolle tulee näitä aivan varmasti lisää, otan vinkistä ideaa. Kiitos vielä.

    Savustusvideo löytyy täältä:
    http://www.kauhukeittio.fi/portfolio/savustettu-lohi/

    t. Henkka

 5. Itselläni tuo laite löytyy ja painin samojen asioiden kanssa. KUNNES löysin tällaisen termostaatin:

  http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=14_28

  Suosittelen!!

  • Ikean peltivuoka vielä toistaiseksi, mutta tätä samaa asiaa pohdin kanssa setäni kanssa ja joku vastaava pitää varmaan laittaa. Kiitos vinkistä!

   Tämä savustin tuli hankittyä vähän testimielessä ja juurikin tuon helppouden vuoksi. Varmaan tulee enimmäkseen kalat savustettua tällä.

   Pitkästä aikaa sellainen fiilis, että taidan mennä treenailemaan low&slow juttuja tonne lumihankeen. Sen verran ribsejä kaapissa ja pari hyvää ideaa mielessä. Ja tulee tänään taas futistakin!

   Hyvää joulun odotusta kaikille, jotka tämän näkevät ja kiitos, että viitsitte lukea höpötyksiäni ja joskus joku jopa kommentoi.

   Kiitos ja nöyrin mielin eteenpäin!

Heitä lisää löylyä!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: